home
HOME  » ONS AANBOD  » Thuisbegeleiding - De Kering

De Kering Thuisbegeleiding, wie zijn wij?

Thuisbegeleidingsdienst De Kering is een ambulante dienst van vzw De Oever die in Wimmertingen-Hasselt gelegen is.
Wij begeleiden kinderen of jongeren en hun gezinnen in een problematische leefsituatie. Dit betekent dat jullie nog thuis wonen en dat jullie ouders verantwoordelijk blijven voor jullie opvoeding.
Wekelijks komt er één vaste begeleidster aan huis die samen met jou en jouw gezin aan de slag zal gaan met jullie vragen. Daarnaast staat er een volledig team klaar om samen met jouw persoonlijke begeleidster over jullie situatie na te denken. Ons team bestaat uit 1 teamverantwoordelijke, 1 hoofdbegeleidster en 5 begeleidsters.
Alle begeleidsters hebben een pedagogische opleiding gevolgd. Daarnaast scholen wij ons constant bij om op de hoogte blijven van actuele thema’s.

Wie begeleiden wij? 

Gezinnen met kinderen jonger dan 18 jaar
Onze dienst kan in totaal maximum 31 gezinnen begeleiden
Gezinnen die wonen in het bestuurlijk arrondissement Hasselt. Gezinnen die in de volgende gemeenten wonen komen in aanmerking: As, Diepenbeek, Genk, Gingelom, Halen, Ham, Hasselt, Herk-De-Stad, Heusden-Zolder, Lummen, Nieuwerkerken, Opglabbeek, Sint-Truiden, Zonhoven, Zutendaal

Hoe werken wij? 

Hoe werkt de thuisbegeleidingsdienst?

- Wij hebben een vraaggestuurde werking. Dat betekent dat wij vertrekken vanuit de hulpvraag van jullie gezin en dat we samen met alle gezinsleden op zoek gaan naar oplossingen voor de problemen in huis.

- Wij hebben twee begeleidingsformules: de kortdurende krachtgerichte begeleiding en de breedsporige begeleiding. We bekijken met ieder gezin welke formule best past.
- Wij hebben oog voor alle belangrijke betrokken personen bij jullie gezin zoals grootouders, nieuwe partners, etc.
- Wekelijks komt jullie vaste begeleidster aan huis tijdens één contactmoment.

  • contactmoment = gesprek en/of een activiteit (spelmoment, eetmomenten, slaapmomenten, etc.)
  • gemiddeld 1,5 uur
  • de contactmomenten kunnen zowel apart als met het hele gezin doorgaan
  • samen zoeken we een gepast moment om langs te komen
  • uitzonderlijk kan er een gesprek op de dienst plaatsvinden. Dit gebeurt in samenspraak met jullie
  • in gezinnen waar de ouders gescheiden zijn en waar ze beide nog betrokken zijn op de opvoeding van de kinderen, proberen we hen naar gelang de situatie beide te betrekken bij de thuisbegeleiding.


Domeinen van begeleiding:

  • ondersteuning van ouders bij de opvoeding (verkennen van de aanpak van de ouders, bijsturen, informatie geven, etc.)
  • vragen op praktisch (huisvesting, etc.), relationeel, financieel, maatschappelijk, emotioneel,… vlak van zowel ouders als kinderen/jongeren
  • aandacht voor de manier waarop kinderen en jongeren hun thuis- en gezinssituatie beleven. Ook broertjes en zusjes krijgen daarin hun plaatsje. Bij heel jonge kinderen gaan we vaak via spel proberen met hen contact te maken.

Nauwe samenwerking met verschillende externe diensten (OCMW, CLB, scholen, CAW, etc.). Afhankelijk van jullie hulpvraag, kan er contact opgenomen worden met de betrokken diensten.

Hoe verloopt de procedure van intake?

Wanneer jullie aan de beurt zijn om je begeleiding op te starten, wordt er contact met jullie opgenomen door de persoon die jullie aangemeld heeft bij de toegangspoort van integrale jeugdhulp. Er worden concrete afspraken gemaakt om het eerste gesprek, een intakegesprek, te organiseren. Tijdens dit eerste gesprek zullen wij samen met het hele gezin en betrokken hulpverleners/consulent jullie vragen en verwachtingen bespreken. Ook de betrokken hulpverlener/consulent zal zijn/haar werkpunten voor jou en je gezin duidelijk maken tijdens dit gesprek. Jullie krijgen daarnaast ook meer uitleg over de werking van de thuisbegeleidingsdienst. Dit eerste gesprek betekent onmiddellijk de start van de begeleiding.
Slechts zeer uitzonderlijk vindt er eerst een kennismaking plaats met het gezin vooraleer de begeleiding definitief opstart.

Hoe gebeurt de afronding van de begeleiding?

De afronding van de begeleiding gebeurt in samenspraak met het gezin en eventueel de betrokken consulent. Na de afronding wordt er gedurende drie maanden nazorg voorzien. Voor vragen en contacten met andere diensten kunnen de gezinnen tijdens deze nazorg nog bij De Kering terecht.

Werkingsmaterialen die ons helpen bij de begeleiding 

genogram 

Duplo en de doos vol gevoelens 

Hoe kan je ons bereiken? 

Telefonisch
Je kan ons bereiken op het nummer 011 85 90 52.
Alle weekdagen tussen 9u en 13u. Na 13u kan je een berichtje achterlaten op het antwoordapparaat. In het weekend zijn we niet bereikbaar.
Op woensdag, donderdag en vrijdag krijg je een collega van de thuisbegeleidingsdienst aan de lijn.
Op maandag en dinsdag word je verder geholpen door onze collega’s van het begeleid zelfstandig wonen.

Via mail
dekering.tb@deoever.be

Waar vind je ons?
Smetstraat 19
3500 Hasselt (Wimmertingen)

37851773